19 Ağustos 2016 Cuma

#HandeKadereSesVer Basın Metni

23 yaşındaki transeksüel ve seks işçisi Hande Kader, kaçırıldı, tecavüz edildi ve yakılarak katledildi. Hande Kader ilk değildi!

Türkiye'de her yıl yüzlerce LGBTİ birey hakarete, saldırıya, tecavüze maruz kalıyor ve hatta cinayete kurban gidiyor. Toplumun hor gördüğü, dışladığı, görmezden geldiği transeksüeller yine aynı topluma medya tarafından aynı ötekileştirme yolu ile yansıtılıyor. Bu nefretin son kurbanı da Hande Kader oldu. Hande, önce kaçırıldı, tecavüz edildi ve yakılarak katledildi. İrem'i, Dora'yı, Çağla'yı, Efe'yi, Eylül'ü, Ahmet'i katleden zihniyet Hande'nin de hayatına sebep oldu. Katilleri tanıyoruz, hepsinin katili aynı: Transfobik zihniyet.

Aynı zihniyet Hande'nin öldürülmesinden sonra sessiz kalan zihniyetti. Hande, devletin "kadın" tanımına uymadığı ve seks işçiliği yapması nedeniyle sessizliğe gömüldü. Hande, 2015'in Onur Yürüyüşünde basına "Çekiyorsunuz ama yayınlamıyorsunuz, sesimizi kimse duymuyor!" diye haykırmıştı. Hande haklıydı, çünkü kendi ölümünde bile sessiz kalındı. Hande'nin sesi herkesin sessizliğine inat haykırdı.

Nefret cinayetine kurban giden ilk kadın Hande değildi. Ama son olması yine bizim elimizde. Hande için adalet, herkes için adalet! Tüm trans ve na-trans kadınların toplumda özgür olabildiği, demokratik bir ülke için kanunların yeniden düzenlenmesi ve bu kanunlarda "cinsel yönelim" ve "cinsiyet kimliği" ifadelerinin de yer almasını istiyoruz. Susmuyoruz, haykırıyoruz: Translar vardır!

                                                                                              Denizli LGBTİ Aileleri Grubu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder