11 Temmuz 2016 Pazartesi

Translık Üzerine Düşünmek | Ilgaz

(Devonte Hynes'ın grubu Blood Orange'ın "Cupid Deluxe" albümünün kapak resmi. Kendisinin sanatı, benim son günlerde translık üzerine düşünmem için bir neden.)

   Bu sayfada "translık" ve "queerlik"  üzerine düşüncelerimi paylaşabileceğim bir organ bulmaktan sevinç duyduğumu belirtmekle başlamak istiyorum. Çok sevdiğim müzisyen Devonte Hynes'ın son albümü "Freetown Sound"'un politik içeriği için dediği gibi, insan bazı şeyleri düşünmeden edemiyor. Ve herhangi bir nefret içermediği sürece, bana kalırsa fikirleri paylaşmak ancak genel yarar sağlayabilir.
  Yazılarım benim kişisel deneyimlerimle edindiğim fikirlerden oluşacak, bu yüzden genel geçer oldukları söylenemez. Tüm trans bireyler adına yazdığımı da iddaa edemem, çünkü her trans bireyin translığı tanımlamasının farklı olduğu kanısındayım. Ancak, herkesin aynı konumda olmaması fikir alış-verişinin olmayacağı anlamına da gelmez.
  Genel tanımlar açıklama yaparken kolaylık sağlar, ama gerçeği tam olarak yansıtmazlar. Yıllar içinde farklı insanların translığı çok farklı tanımladıklarını ve yaşadıklarını gözlemledim. Öyle ki tek ortak noktanın kişinin kendisine doğumda atfedilen cinsiyet normlarına büyük ölçüde uymaması olduğunu söyleyebilirim. Öyle büyük ölçüde ki, göze batıyorsunuz, ayrımcılığa uğruyorsunuz, şiddete maruz kalıyorsunuz. Tabi bir de kişinin kendisini trans olarak tanımlaması lazım. Ama bence "trans durumlar" da var. Yani trans bir bireyden bağımsız olarak, cinsiyet normlarına uymayan her durum. Trans olmayan bir erkeğin çok tiz tonda şarkı söylemesi gibi. Ama işin bu tanım boyutu uzar gider. Sonuç olarak norma uymama bazında trans olmak kişiye en başta toplum tarafından atfedilen bir kimlik. Yoksa her insan aynı şekilde doğuyor. Tam da söz aslında kimlik tanımlarının anlamsız olduğuna gelmişken şunu belirtmek istiyorum: eğer azınlık ve bastırılan bir konumdaysanız, size atfedilen kimliği benimseyerek haklarınızı aramak durumunda kalıyorsunuz. Çünkü teoride anlamsız olan kimliklerimiz, toplum hayatımızda etkin rol oynuyor ve silinip atılabilen şeyler değiller. Ama bu tamamen negatif anlaşılmasın; kimlikler çeşitlilik demektir ve çevrelerinde çok zengin kültürler oluştururlar.
  Evet, trans kimlik üzerine genel düşüncelerim bunlar. Aklınıza gelen, eleştiriniz olur, katkıda bulunmak istersiniz, çekinmeyin, yazın. İlla trans olmanız da gerekmez, bunlar herkesin düşünebileceği konular. Diğer yazımda benim, kendi translığımı nasıl algıladığıma değineceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder