8 Temmuz 2016 Cuma

Türkiye'de Trans Kadınların Sesi ve Muhteşem Çığlığı: Deniz Su Tiffany / Ben de Varım!

   Merhabalar!
   Bu yazımda sizlere bir yazar ve blogger trans kadın, bir blog ve bir kitaptan bahsedeceğim: Deniz Su Tiffany. Deniz'le tanışma hikayemiz, benim Halil Kandok ile röportajımdan sonra başladı. Röportajım sonrasında benimle iletişime geçti, kendi blog'u olan transkad.in sitesinde konuk yazar olarak bir yazımı yayınlamak istediğini söyledi. Ne yalan söyleyeyim o zamana kadar blogundan haberim olmamıştı. Transeksüellik ve Türkiye'de Transeksüellik ile ilgili bir çok yazı ve yayın araştırdığım halde rastlamamın nedeni tabii ki benim gözümden kaçmış olmasıydı. Velhasıl kelam ben de bir hafta kadar bir sürede yazımı yazıp yolladım o zamanlar biraz çekindiğim ama şimdi arkadaşım olan bu güzeller güzeli kadına.(Hala yazı yazma konusunda aman aman bir ilerleme kat ettiğimi söyleyemem ama "Edebiyat Ödülü" de istediğim yok.) Böylece onunla arkadaşlığımın temeli atıldığı gibi, benim de Türkiye'de transeksüelliğin basmakalıp yargılarda sınırlanmadığını, aslında neler yapabileceğimizi anlayacağım günler başlamış oldu. 
   Transkad.in blogu Türkiye'de yaşayan bir trans kadının, neler yaptığını, neler yapabileceğini, engelleri nasıl aşmaya çalıştığını, geçiş sürecinde yaşadıklarını anlattığı, Türkiye'nin dört bir köşesinden transeksüelleri konuk ettiği, okurun Türkiye'de transeksüellik ve trans geçiş süreci hakkında herhangi bir konuda bilgi edinebileceği bir blog. Deniz'in kalemi de oldukça eğlenceli ve bir o kadar da ciddi. Bunu gerek yazılarından, gerekse bir sosyal içerik platformu olan sitede yaptığı paylaşımlardan sizler de görebilirsiniz.
   Blog sitesi ve sosyal medyadaki katkıları bir yana; asıl değinmek istediğim konu Deniz'in yayımlanan kitabı "Ben de Varım!". Bu kitap Türkiye'de trans kadınlara biçilen rollerin ne kadar değiştirilebileceğini, trans kadınların sosyal hayata aslında ne kadar uyum sağlayabileceklerini, Türkiye'de transfobiyi bir transeksüel kadının geniş ufuklu gözünden anlamanızı ve yorumlamanızı sağlayacak güzel bir kitap. Kendi hayatından da güzel noktalara değinerek kendine has yazı diliyle bizlere transeksüelliği anlatan Deniz Su Tiffany'ye kendi adıma, bir trans kadın olarak teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Türkiye'de trans kadınların neler yapabileceğini apaçık bir şekilde bizlere gösteriyorsun. Yaptıklarınla alkışı hak ediyorsun.
                                                                                                                         Berrin DEDE


"Eğer din, dil, ırk ya da cinsel kimliğinizden ötürü ezilen bir azınlık mensubuysanız, canınızın yanmaması için sesinizi duyurmanız gerekir. Fakat ses nasıl duyurulur? Ya elinize alırsınız megafonu bağırırsınız meydanlarda, ya da diğer insanlarla birebir iletişim kurarsınız ve sizi tanımalarını sağlarsınız. Geçmişten bugüne kadar sadece eylem yapıp mücadele eden bir trans kadın portresi çizilmiş ülkede, üstelik nefret cinayetleri ve seks işçiliği boyutu varken, bu kitap iki yolun ortasından giderek sizlere ulaşmayı amaçlıyor. Eski gazete haberlerindeki "satırlı travestilerin dehşet saçtığı" manşetlerinden başlayarak tüm trans tabularını yıkmaya ve toplumun dışlanmış bir kesimine kucak açmaya hazır mısınız? Doğru bildiğiniz yanlışları başkalarından değil, bizzat bir transseksüelin ağzından okuyacaksınız. Cinsiyet geçiş sürecinden duygusal dalgalanmalara, aile ve ikili ilişkilere kadar translarla ilgili her şey bu kitabın içinde yer almaktadır. (Tanıtım Bülteninden)"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder